Wat is een cliffhanger?

We weten allemaal hoe het voelt als een goede film eindigt met een cliffhanger. Hoe goed de film ook is, het geeft toch altijd een beetje een onbevredigend gevoel: alsof de film nog niet af is. Je voelt ook de teleurstelling als de aftiteling over het scherm rolt. Cliffhangers worden niet alleen bij films gebruikt, ook op televisie, op toneel en in boeken zie je dit fenomeen terug. Waarom?

Inception

De film Inception heeft bijvoorbeeld zo’n cliffhanger. En dat is nota bene een film waar iedereen vol van was en waar men hele theorieën op los liet. In deze film werden personen beïnvloedt via een gedeelde droom. In de film werd een duidelijke uitleg gegeven over hoe je kon weten of je droomde of niet. Als je de tol liet draaien en hij viel niet om, dan was je aan het dromen. Cobb, gespeeld door Leonardo Di Caprio probeert de hele film terug te keren naar de werkelijkheid, naar zijn vrouw en kinderen. En het lukt hem uiteindelijk ook. Voor de zekerheid laat hij toch nog even de tol draaien om zeker te weten dat hij niet droomt. Voordat je kunt zien of de tol valt, is de film afgelopen. Niemand weet of Cobb dus droomde of niet. Een behoorlijke cliffhanger dus.

The Italian Job

De film The Italian Job uit 1960, nam de term ‘cliffhanger’ wel erg letterlijk. Zij lieten aan het eind van de film een stel dieven met hun vlucht caravan balanceren op de rand van het ravijn. Een van de personages zegt nog: ‘Hang on lads, I’ve got an idea!’ Dan ben je toch in staat om je telefoon waar je de film zat te kijken op de grond te gooien uit frustratie? Je wilt dan toch weten wat het idee was en of ze naar beneden vallen of niet? Je doet het natuurlijk niet, ondanks dat je een van de mooie telefoonhoesjes hebt, die je mobiel optimaal beschermt. Maar de teleurstelling over het einde is groot.

Cliffhangers bij series

Een cliffhanger betekent dus dat de film eindigt op het moment dat de spanning het grootst is en dat het niet duidelijk is hoe het af gaat lopen. Dat onbevredigende gevoel zorgt dat je nu al uitkijkt naar een vervolg – en dat is vaak precies wat de maker van de film wil. Zeker bij series wordt deze methode vaak gebruikt, gegarandeerd dat je dan ook het volgende deel gaat kijken. En het liefst er gelijk achteraan als het om een heel spannend moment gaat.

Komt er een vervolg?

Ook een bijzondere onthulling wordt wel als cliffhanger gebruikt. Bijvoorbeeld iets schokkends waarvan je direct aanvoelt dat dit een grote invloed op de personages uit de film gaat hebben. Of een hele onverwachte situatie. Letterlijk betekent ‘cliffhanger’ iets wat over een rotswand bungelt en dreigt naar beneden te vallen. Daarom was de eindscène in The Italian Job ook zo toepasselijk. Er wordt al heel lang gebruikt gemaakt van cliffhangers en niet iedereen is er even blij mee. Zeker als er geen vervolg komt.

mts_wordx