Incidenten op de filmset

Wat voor de één een favoriete film is, kan voor de ander een flop zijn. We hebben nu allemaal eenmaal zo onze voorkeuren. De één houdt van een romantische film, de ander ligt liever dubbel van het lachen en weer een ander houdt van griezelen of van een stevige actiefilm. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je verschillende filmgenres leuk vindt om naar te kijken.

Een gruwelijk verhaal

De meeste films vertellen een verhaal, en dat verhaal moet je aanspreken. Sommige mensen vinden het geweldig om een spannende thriller te kijken waar de lijken in een vloerkleed worden gerold om afgevoerd te worden naar een afgelegen plek. Een ander kan hier de lol niet van in zien. Ze kunnen een mooi vloerkleed van 200×300 erg waarderen om hun huis sfeervoller te maken, maar zodra er dit soort dingen in de film gebeuren haken ze af. Waarschijnlijk schenken ze zichzelf nog eens een drankje in en nestelen zich in een dekentje op de bank, terwijl ze naar hun eigen mooie vloerkleed kijken wat ze pas hebben aangeschaft en zappen dan door naar een andere film. Want net zo goed als dat er genoeg keuze is in mooie vloerkleden, zijn er ook genoeg films.

Ongevallen tijdens de opnames

Als je niet van dit soort gruwelijke verhalen houdt, wil je misschien ook niet weten wat er soms misgaat op de set van de film. Kortgeleden nog, schoot de acteur Alec Baldwin tijdens de opnames (waarschijnlijk) per ongeluk een cameravrouw dood. Maar het gaat wel vaker mis. In 1993 werd de zoon van Bruce Lee tijdens de filmopnames per ongeluk met een echte kogel neergeschoten. De Amerikaanse acteur Jon-Erik Hexum schoot zichzelf dood op de set tijdens een spelletje Russisch roulette. Het was weliswaar met een nepkogel, maar van zo dichtbij bleek de kogel toch dodelijk.

Gevaarlijke opnames

Er gebeuren regelmatig incidenten op filmsets, soms ook met dodelijke afloop. In veel gevallen zijn hier voertuigen, vliegtuigen, wapens of explosieven bij betrokken. Maar in 1959 brak een acteur zijn nek met de val van een paard tijdens de opname van een western. Bij de opnames voor de populaire serie ‘The Walking Dead’ viel één van de stuntmannen van een balkon op een betonnen vloer, wat hij helaas niet overleefde. Net zoals de bouwvakker die een deel van het decor op zich kreeg tijdens het afbreken van het decor voor de film Bladerunner 2049.

Risico van het vak?

Soms kan een film dus helemaal niet zo eng of spannend zijn, maar zijn er wel hele nare dingen gebeurd tijdens de opnames. Hier moet je maar niet al te lang bij stil staan, in ieder beroep kan immers het weleens misgaan. Wat overigens niet wil zeggen dat zo’n incident niet verschrikkelijk is en men moet natuurlijk te allen tijde proberen om dit te voorkomen. Het is dus belangrijk dat ook tijdens de opnames altijd voldoende veiligheidsmaatregelen worden getroffen.

mts_wordx