Sherlock Holmes

Sherlock Holmes is een alom bekend personage en de meesten onder ons kennen hem vooral van films en/of van de televisieseries die over deze detective zijn uitgezonden. Maar wie was Sherlock Holmes eigenlijk? Is het een historisch personage die men in de loop der tijd allerlei excentrieke karaktertrekken heeft toegedicht of gaat het over een fictief persoon?

Detectiveliteratuur

De oorsprong van Sherlock Holmes moet worden gezocht in de literatuur. Dankzij de schrijver Arthur Conan Doyle zag Holmes het levenslicht in 1887. In dat jaar verscheen de eerste roman over Holmes met de titel een studie in rood. Deze roman werd echter het jaar daarop pas in boekvorm uitgegeven. Daarna volgden nog drie romans over Holmes, waarvan de laatste in 1915 verscheen. Naast deze reeks van detectiveromans schreef Doyle tevens vijf verhalenbundels over Sherlock Holmes.

Karakter

Sherlock Holmes is nogal excentriek en daarom een zéér intrigerende persoonlijkheid. Zijn appartement is een grote chaos, maar Holmes ziet er zelf altijd keurig uit wat zijn kleding betreft. Ook zijn houding is onberispelijk, in die zin dat hij kalm blijft in elke situatie, zelfs als de omstandigheden waarin hij zich bevindt huiveringwekkend zijn. Wat dat betreft heeft hij stalen zenuwen. Omdat hij misdaden kan oplossen die voor de doordeweekse politiedetectives onoplosbaar lijken, kan hij soms wat hautain overkomen. Hij weet zelf maar al te goed dat hij begaafd is met een vlijmscherp brein en laat dat soms ook merken. Een typisch Holmes-attribuut is de ‘deerstalker hat’, een jachtpet die het midden houdt tussen een pet en een muts. Moderne varianten daarvan zijn bij Kidsbrandstore verkrijgbaar. Een ander Holmes-attribuut is de pijp, hoewel hij ook graag sigaren of sigaretten rookt.

Co-starring

Hoewel Sherlock Holmes een markant figuur is, is de bijdrage van de andere personages in de verhalen natuurlijk onmisbaar voor een spannende context. Dit zijn dr. Watson, de beste vriend van Holmes, waar hij ook zijn appartement mee deelt, zijn broer Mycroft, die volgens Holmes nog intelligenter is dan hijzelf, en de uitgekiende professor James Moriarty, de antagonist in de verhalen. Verder hebben we mevr. Hudson, de hospita, en inspecteur Lestrade, die duidelijk minder begaafd is in het oplossen van misdaden dan Holmes.

Verfilmingen

De meeste films die gemaakt zijn over Sherlock Holmes zijn gebaseerd op de boeken en verhalen van Doyle. In andere verfilmingen van Holmes is onze hoofdrolspeler een eigen leven gaan leiden. In de televisieserie ‘Sherlock’ (2010) met Benedict Cumberbatch in de hoofdrol, is Holmes bijvoorbeeld in de moderne (technologische) wereld van tegenwoordig neergezet. Een ander voorbeeld is ‘Without A Clue’ (1988) met Michael Caine in de rol van Holmes, waarin dr. Watson de geniale detective is en Holmes wat onnozel is. Andere acteurs die de rol van Holmes hebben gespeeld waren onder meer Eille Norwood, Basil Rathbone, Jeremy Brett, Robert Downey Jr. en Ian McKellen.

mts_wordx