De duurste films ooit

We klagen vaak over de hoge prijzen van cinema-tickets, dvd’s en on-demand films, maar de prijzen zijn hoog voor een reden. Films zijn bijzonder duur om te maken. Men spendeert een groot budget aan special effect, productie en acteurs. Maar welke films kostten het meest om te maken? Hieronder geven we een overzicht van de top 10.

1. Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides en Pirates of the Caribbean: At World’s End

Op plaats 1 vinden plaatsen we twee films van de Pirates of the Caribbean franchise samen. Ze kosten respectievelijk 378,5 miljoen euro en 300 miljoen dollar. Deze waanzinnige productiekosten zijn te verklaren door de grote loonkost van acteur Johnny Depp, en iets mindere mate zijn tegenspelers. Ook de vele speciale effecten zijn duur om te maken in materiaal en productiemensen. De Pirates of the Carribean franchise zit al aan 5 films dus waarschijnlijk draaien ze nog genoeg winst om dit te verantwoorden.

2. Avengers: Age of Ultron

Zoals we nog gaan zien zijn science-ficton films duur om te maken. Ook Avengers: Age of Ultron was geen uitzondering. Met 279,9 miljoen dollar was de film niet goedkoop. Naast de pure productiekosten draagt Avengers ook een grote loonlast van de acteurs mee door hun cast vol topacteurs uit Hollywood, die duurder zijn dan nieuwe talenten die nog wat meer moeten verwezenlijken.

3. John Carter

De film die gebaseerd werd op de Barsoom-reeks van Edgar Rice Burroughs en 100 jaar na het eerste boek van die reeks uitkwam, staat iets wat verrassend op nummer 3 met 263,7 miljoen dollar. Voor de hoge productiekosten werd er niet evenredig met andere dure films hoge winst gemaakt. Maar blijkbaar toch genoeg voor een vervolg aangezien de geruchten sterk toenemen.

4. Tangled (Rapunzel)

Op plaats 4 eindelijk een animatiefilm. 3-dimensionale animatiefilms kosten altijd veel, zeker als je weet dat ze gemiddeld 3 tot 4 jaar met een heel team continue aan die ene film werken. Door de hoge kosten in artiesten en bekende acteurs te gebruiken voor de stemmen kwam men aan een productiekost van maar liefst 260 miljoen dollar. Al een geluk haalt Disney dit terug in meervoud door merchandise en dergelijke.

5. Spiderman 3

De originele Spiderman films met met Toby Maguire zijn nu misschien nu niet meer het mooist afgewerkt que speciale effecten, maar in 2007 was de derde Spiderman een hoogstaand spektakel met de grote actie-scenes vol effecten. En iemand door New York laten slingeren is natuurlijk ook niet goedkoop. Met zijn 258 miljoen dollar zien we wel weer een trend voorkomen dat een vervolg vaak een hoop duurder is dan de voorgaande delen.

Er wordt dus heel wat geld gestoken in films, maar dat wordt vaak dubbel en dik terugverdiend met de naverkoop van allerhande spullen en rechten die ze aan tv-zenders en streaming diensten blijven verkopen. Om de volledige lijst van de duurste films te zien kan je altijd hier eens een kijkje nemen. Alvast veel kijkplezier.

mts_wordx